TENTH MOUNTAIN DIVISION – BUTTE LA ROSE

Artiest info
Website
facebook

 

De roots van de Amerikaanse Southern Rock- en bluegrass-muziek spelende formatie ‘Tenth Mountain Division’ liggen in de omgeving van Denver in de bergen van Colorado. Zij vermengen deze traditionele muziekgenres met psychedelische blues à la sixties en ‘recht-voor-de-raap’-rock’n’roll tot wat ze met enige trots hun eigen kenmerkende energieke sound mogen noemen. Hoe dat dan wel moge klinken kunt u zelf ervaren bij het beluisteren van hun nieuwste album “Butte La Rose” dat dit jaar midden juni op de platenmarkt is verschenen. Maar ook de twee aan dit verhaal toegevoegde audiovideo’s met nummers uit dit album kunnen u daarbij al een heel eind op de juiste weg helpen. De songs die u daar kunt beluisteren zijn eerst de ballad “Burning Heart”, gevolgd door de met blazers gekruide soulrocker “Got Too Excited”.

De vijf bandleden van de vriendenkring ‘Tenth Mountain Division’ zijn de uit Chicago afkomstige gitarist-bassist en voornaamste leadzanger Andrew Cooney, drummer Tyler Gwynn, mandolinespeler Winston Heuga, gitarist MJ Ouimette en toetsenist Campbell Thomas. De leadzang bij de tien songs op deze nieuwe plaat wordt af en toe ook door de andere groepsleden voor hun rekening genomen. Voor de opname van “Butte La Rose” werd ook een beroep gedaan op een blazerssectie bestaande uit trompet, trombone en saxofoon en op gastzanger Elliott Peck.

Bij de vlotst in het gehoor liggende nummers uit deze plaat rekenen wij de knappe openingstrack “Hot Sweaty South” die volgens ons qua melodie wat lijkt op “9 To 5” van Dolly Parton, de ritmische en catchy songs “Sad Summer” en “Girl Like You” en bluesrocker “Drown You With The Bottle”. Ondanks hun reputatie van ‘fun’-band en veredeld dansorkest brengt ‘Tenth Mountain Division’ op deze plaat ook heel knappe ballads zoals “Highland Morning”, “Burning Heart” en het lieflijke zeemzoete slotnummer “Big Blue Sky”, naast het soulvolle “Get Out Of My Head” en de mooie instrumentale filmische soundscape “Spring Chicken”. “Butte La Rose” is de derde full-cd van deze formatie uit Colorado en volgt op het in 2016 op de platenmarkt verschenen debuutalbum “Cracks In The Sky” en het in 2018 uitgebrachte album “In Good Company”. Het is volgens ons hun beste plaat tot nu toe en zou wel eens tot hun internationale doorbraak kunnen leiden, wat we hen 100% willen gunnen.

(valsam)